Návštěva Vídně

           Dne 30.4. nám už v 5.30 začala dobrodružná cesta do Rakouska. Po několika hodinách v autobusku jsme střemhlav vyrazili do centra Vídně. Ještě nás čekaly zásadní informace o dostupnosti veřejných toalet a potom už začal výklad o místních pamětihodnostech.

           Paní průvodkyně Ivanka, pracovnice novojičínského archívu, nás vtáhla do vnitřního města. Začali jsme nejstarším románským kostelíkem. Kostel sv. Ruperta byl zasvěcen Rupertu Salcburskému, patronovi snad všeho, co nějak souvisí se solí.

Dále jsme pokračovali do centra k tzv. vídeňskému orloji, secesním hodinám ze začátku 20. století. Často jsme míjeli… občas taktak… koňské kočáry pro Vídeň tak typické.  Čekal nás ještě barokní chrám sv. Petra, který byl nedávno rekonstruován. Nemohli jsme opominout nejznámější dominantu města, gotickou katedrálu sv. Štěpána se zmijovitou střechou.

           Stihli jsme ještě Holfburg, rezidenci habsburských panovníků, minuli jsme Císařskou hrobku, Muzeum císařovny Sisi a Španělskou jezdeckou školu lipicánů. Památky byly krásné, ale stejně se všichni těšili na rozchod v centru města. Každý využil volno podle svého…nákupy, oběd apod.    

Mgr. T. Bartoncová a Mgr. H. Kratochvílová

Fotogalerie ke zhlédnutí zde.